Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z mięsa mielonego z fasolą pod kukurydzianym ciastem

Zapiekanka z mięsa mielonego z fasolą pod kukurydzianym ciastem

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 2524

Dodano:

Odsłon: 808

Danie konkret - chilli con carne w postaci zapiekanki pod chrupiącą warstwą ciasta kukurydzianego.

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy
  • po 1 łyżeczce mielonego kminku rzymskiego, słodkiej i ostrej papryki
  • ½ łyżeczki tabasco
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • pieprz, sól do smaku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • WIERZCH
  • 1 jajko
  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • 50 ml wody
  • ½ szklanki mąki
  • ¾ szklanki kaszki kukurydzianej,
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta cukru
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Cebulę pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę, po 5 minutach dodać posiekany czosnek, chwile podsmażyć, wsypać przyprawy. Paprykę pokroić w kostkę, dodać na patelnię, smażyć 3 minuty, dodać mięso – smażyć kolejne 10 minut. Zalać wszystko pomidorami i dusić 30 minut. Po tym czasie dodać odsączoną fasolę i gotować kolejne 15 minut.Przełożyć do formy do zapiekania.

  2. W jednej misce roztrzepać jajko z jogurtem i wodą a w drugiej wymieszać suche składniki. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać. Wyłożyć masę kukurydzianą na wierzch formy z mięsem.
    Piec 35 minut, w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń