Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z mięsem mielony w sosie śmietanowym z cukinią i bakłażanem :-)

Zapiekanka z mięsem mielony w sosie śmietanowym z cukinią i bakłażanem :-)

Autor:

Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 3655

Dodano:

Odsłon: 6039

Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną zapiekankę z mięsem mielony w sosie śmietanowym z bakłażanem i cukinią. Coś wspaniałego :-) Polecam serdecznie. Smacznego !!! https://youtu.be/MUVHZsVJptg

Składniki

  • Mięso mielone z łopatki 500 g.
  • Cukinia żółta 1 szt.
  • Bakłażan 1 szt.
  • Śmietanka 36% 250 ml.
  • Ser żółty 100 g.
  • Ser mozzarella kulka 1 szt.
  • Oregano suszone 2 szczypty.
  • Tymianek suszony 2 szczypty.
  • Oliwa 50 ml.
  • Czosnek 4 ząbki.
  • Por 10 cm.
  • Pieprz do smaku.
  • Sól do smaku.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka z mięsem mielony w sosie śmietanowym z cukinią i bakłażanem :-)

Przygotowanie

  1. Cukinię i bakłażan myjemy i kroimy w plastry ok 1,5 cm, następnie podsmażamy na odrobinie oliwy z obu stron aby nabrała koloru i oprószamy solą aby zmiękła zmiękła, na tej samej patelni podsmażamy na oliwie drobno posiekany czosnek i por, dorzucamy mięso i dalej podsmażamy kilka minut, dodajemy zioła, pieprz i sól do smaku, następnie dorzucamy śmietankę i redukujemy aż sos zrobi się bardzo gęsty.

  2. Nadszedł czas aby połączyć wszystkie składniki, przygotujcie sobie naczynie żaroodporne, na spód układamy ciasno bakłażan, następnie zalewamy sosem z mięsem mielonym, posypujemy połową sera żółtego, nakładamy cukinię, całość przykrywamy folią aluminiową, w folii robimy dziurki i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni góra dół na 25 minut, po tym czasie wyciągamy i zasypujemy resztą sera i mozzarellą po całej powierzchni, naczynie wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut aż ser się zapiecze.
    Gotowe :-)
    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń