Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy pomidory stają się ciężkie i dojrzałe na krzaczkach, przychodzi pora, aby zagościły w naszym menu na dobre. Tym razem stały się dodatkiem do naszej zapiekanki z mozzarelli i ziemniaków, wnosząc do niej mnóstwo smaku i soczystości. Zapiekankę możesz podawać samodzielnie, z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw lub z dodatkami mięsnymi na ciepło.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 64
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2360
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 64
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2360
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut od momentu zagotowania. Następnie odcedź i odstaw. W dużej patelni rozpuść masło, wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek smaż, aż będą pachnące, miękkie i błyszczące. Do warzyw dodaj śmietanę, serek śmietankowy i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw czarnym pieprzem, suszonym oregano, a następnie dodaj drobno starty parmezan i małą garść utartej na tarce jarzynowej mozzarelli.
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Naczynie do zapiekania (ok. 20 x 30 cm) wysmaruj olejem lub masłem. Na dno brytfanki wlej połowę przygotowanej masy serowej, ułóż plasterki ziemniaków, na nie ułóż plasterki pomidorów i zalej resztą masy serowej. Wstaw naczynie do pieca na ok. 15 minut, po czym rozsyp pozostałą mozzarellę i zapiekaj ok. 7-10 minut, aż ser się ładnie rozpuści.
Wyjmij zapiekankę z mozzarellą i ziemniakami z piekarnika, odczekaj ok. 5 minut i wykrawaj odpowiednie porcje. Danie możesz polać pomidorowym sosem, podać samodzielnie lub z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw.