Zapiekanka z pieczarkami i serem, polana kremowym sosem śmietanowym, jest przepysznym i prostym pomysłem na sycący obiad, który możesz przygotować nawet na 2 dni, oszczędzając czas.
Zapiekanka z pieczarkami i serem,
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 500 g ziemniaków
- 400 g pieczarek
- 150 g tartej mozzarelli
- 20 g boczku w plastrach
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżej kolendry
Przyprawy do kurczaka:
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki oregano
Sos:
- 350 ml mleka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 łyżki majonezu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 500 g ziemniaków
- 400 g pieczarek
- 150 g tartej mozzarelli
- 20 g boczku w plastrach
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżej kolendry
Przyprawy do kurczaka:
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki oregano
Sos:
- 350 ml mleka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 łyżki majonezu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
Dodatkowo:
- olej do smażenia

Etapy przygotowania
Mięso umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je w średniej wielkości kostkę i natrzyj wszystkimi przyprawami do kurczaka.
Rozgrzej suchą patelnię i podsmaż boczek na chrupko. Zdejmij go z ognia i odstaw.
Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Smaż kurczaka przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, do momentu całkowitego usmażenia mięsa. Zdejmij z ognia i odstaw.
Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Pieczarki oczyść i podziel na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości grzybów. Włóż je na tę samą patelnię i podsmaż do zezłocenia. Dopraw solą i pieprzem.
Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Podsmaż je lub podgotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Do naczynia żaroodpornego przełóż: ziemniaki, kurczaka, mieszankę pieczarek z cebulą i czosnkiem. Porozkładaj wszystko równomiernie.
Przygotuj sos, mieszając w misce wszystkie składniki. Mieszankę wylej do naczynia żaroodpornego.
Całość posyp startym serem, a na wierzchu porozkładaj równomiernie połamany w palcach, podsmażony boczek.
Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i wstaw do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza. Piecz zapiekankę przez 35 minut, a następnie usuń folię i piecz jeszcze przez 10 minut.
Zapiekankę z pieczarkami i serem wyjmij z pieca i pozostaw do lekkiego przestudzenia przez ok. 10 minut. Podawaj na ciepło.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 686
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 686



Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 500 g ziemniaków
- 400 g pieczarek
- 150 g tartej mozzarelli
- 20 g boczku w plastrach
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżej kolendry
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki oregano
- 350 ml mleka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 łyżki majonezu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- olej do smażenia
Mięso umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je w średniej wielkości kostkę i natrzyj wszystkimi przyprawami do kurczaka.
Rozgrzej suchą patelnię i podsmaż boczek na chrupko. Zdejmij go z ognia i odstaw.
Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Smaż kurczaka przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, do momentu całkowitego usmażenia mięsa. Zdejmij z ognia i odstaw.
Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Pieczarki oczyść i podziel na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości grzybów. Włóż je na tę samą patelnię i podsmaż do zezłocenia. Dopraw solą i pieprzem.
Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Podsmaż je lub podgotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Do naczynia żaroodpornego przełóż: ziemniaki, kurczaka, mieszankę pieczarek z cebulą i czosnkiem. Porozkładaj wszystko równomiernie.
Przygotuj sos, mieszając w misce wszystkie składniki. Mieszankę wylej do naczynia żaroodpornego.
Całość posyp startym serem, a na wierzchu porozkładaj równomiernie połamany w palcach, podsmażony boczek.
Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i wstaw do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza. Piecz zapiekankę przez 35 minut, a następnie usuń folię i piecz jeszcze przez 10 minut.
Zapiekankę z pieczarkami i serem wyjmij z pieca i pozostaw do lekkiego przestudzenia przez ok. 10 minut. Podawaj na ciepło.