Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta słodko-kwaśna zapiekanka z porem i grzybami jest wyjątkowym pomysłem na obiad. Sprawdzi się nawet na uroczyste spotkanie z bliskimi.
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 40
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 230
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 38
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 17
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1132
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 40
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 230
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 38
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 17
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1132
Składniki
Polędwiczkę wieprzową umyj, osusz, a następnie pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy kawałek delikatnie rozbij dłonią lub tłuczkiem do mięsa, aby lekko go spłaszczyć.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Oprósz mięso słodką papryką oraz suszoną natką pietruszki, a następnie dokładnie natrzyj czosnkiem. Wymieszaj, aby przyprawy pokryły każdy kawałek. Możesz włożyć teraz mięso pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
W miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, wodę, cukier trzcinowy oraz odrobinę tymianku. Mieszaj aż cukier się rozpuści.
Pora dokładnie umyj i pokrój w cienkie krążki. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego. Dodaj plastry polędwiczki i obsmażaj je z obu stron na złoty kolor, po około 2 minuty z każdej strony. Na koniec oprósz mięso skrobią ziemniaczaną. Gotowe mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni podsmaż pora i pieczarki aż zmiękną i lekko się zarumienią. Przełóż warzywa do naczynia z polędwiczkami. Wlej przygotowany sos do naczynia żaroodpornego, polewając równomiernie mięso i warzywa. Na wierzchu rozłóż starty ser żółty. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw naczynie żaroodporne z polędwiczkami do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut aż ser utworzy apetyczną, złocistą skorupkę.