Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta słodko-kwaśna zapiekanka z porem i grzybami jest wyjątkowym pomysłem na obiad. Sprawdzi się nawet na uroczyste spotkanie z bliskimi.
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 120
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 129
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 102
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 89
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 120
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 129
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 102
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 89
Składniki
Polędwiczkę wieprzową umyj, osusz, a następnie pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy kawałek delikatnie rozbij dłonią lub tłuczkiem do mięsa, aby lekko go spłaszczyć.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Oprósz mięso słodką papryką oraz suszoną natką pietruszki, a następnie dokładnie natrzyj czosnkiem. Wymieszaj, aby przyprawy pokryły każdy kawałek. Możesz włożyć teraz mięso pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
W miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, wodę, cukier trzcinowy oraz odrobinę tymianku. Mieszaj aż cukier się rozpuści.
Pora dokładnie umyj i pokrój w cienkie krążki. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego. Dodaj plastry polędwiczki i obsmażaj je z obu stron na złoty kolor, po około 2 minuty z każdej strony. Na koniec oprósz mięso skrobią ziemniaczaną. Gotowe mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni podsmaż pora i pieczarki aż zmiękną i lekko się zarumienią. Przełóż warzywa do naczynia z polędwiczkami. Wlej przygotowany sos do naczynia żaroodpornego, polewając równomiernie mięso i warzywa. Na wierzchu rozłóż starty ser żółty. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw naczynie żaroodporne z polędwiczkami do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut aż ser utworzy apetyczną, złocistą skorupkę.