Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta słodko-kwaśna zapiekanka z porem i grzybami jest wyjątkowym pomysłem na obiad. Sprawdzi się nawet na uroczyste spotkanie z bliskimi.
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 142
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 186
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 943
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3051
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 270
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 142
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 186
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 943
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3051
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 270
Składniki
Polędwiczkę wieprzową umyj, osusz, a następnie pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy kawałek delikatnie rozbij dłonią lub tłuczkiem do mięsa, aby lekko go spłaszczyć.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Oprósz mięso słodką papryką oraz suszoną natką pietruszki, a następnie dokładnie natrzyj czosnkiem. Wymieszaj, aby przyprawy pokryły każdy kawałek. Możesz włożyć teraz mięso pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
W miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, wodę, cukier trzcinowy oraz odrobinę tymianku. Mieszaj aż cukier się rozpuści.
Pora dokładnie umyj i pokrój w cienkie krążki. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego. Dodaj plastry polędwiczki i obsmażaj je z obu stron na złoty kolor, po około 2 minuty z każdej strony. Na koniec oprósz mięso skrobią ziemniaczaną. Gotowe mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni podsmaż pora i pieczarki aż zmiękną i lekko się zarumienią. Przełóż warzywa do naczynia z polędwiczkami. Wlej przygotowany sos do naczynia żaroodpornego, polewając równomiernie mięso i warzywa. Na wierzchu rozłóż starty ser żółty. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw naczynie żaroodporne z polędwiczkami do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut aż ser utworzy apetyczną, złocistą skorupkę.