Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek. Tym razem proponuję je podane w wersji na ciepło. Zapieczone w towarzystwie szynki oraz żółtego sera, a wszystko to skąpane w sosie maślano-jogurtowo-mlecznym. Uważam tę zapiekankę jako idealny pomysł na lunch lub kolację. :)
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 88
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 88
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Składniki
Umyć pęczki rzodkiewek. Od rzodkiewek odkroić liście (z których proponuję zrobić pesto :)). Od rzodkiewek odkroić końcówki. Wrzucić je do garnka z rosołem i gotować ok 10 minut od zagotowania. Jeżeli nie mamy rosołu, rzodkiewki możemy ugotować w wodzie z dodatkiem przypraw takich jak sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Po ugotowaniu odcedzić rzodkiewki.
W czasie gotowania pokroić szynkę w kostkę oraz zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach.
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Rozprowadzić zimnym mlekiem. Dodać jogurt. Całość dokładnie wymieszać i gotować przez ok 5 minut. Następnie odstawić z ognia.
Do sosu dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Zaciągnąć żółtkiem. Dodać ok połowę żółtego sera i wymieszać. Do sosu dodać szynkę oraz rzodkiewki, wymieszać.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i przełożyć do niego wszystkie składniki. Całość posypać pozostałym żółtym serem. Zapiekankę piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Smacznego! :)