Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięsna zapiekanka z sosem kebab to niezawodna propozycja na kolację ze znajomymi. Dodaj tyle przyprawy kebab-gyros, ile lubisz!
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2310
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4399
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1334
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 320
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2310
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4399
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1334
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 320
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Poczekaj, aż całkowicie wystygną (najlepiej ugotuj je dzień wcześniej i schłodź w lodówce), by nie rozpadły się przy krojeniu. Pokrój na plastry. Obierz cebule i pokrój w kostkę. Usmaż na niewielkiej ilości oleju. Zdejmij z patelni. Pokrój ogórki w kostkę ogórki. Wymieszaj z cebulą.
Dolej na patelnię trochę oleju. Wysmaż mięso, cały czas mieszając je tak, by nie zbiło się w grudki. W trakcie smażenia dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zetrzyj cheddar na tarce o grubych oczkach.
Połącz w misce ketchup, majonez i sok z cytryny. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i roztarte w dłoniach oregano. Wymieszaj. Dopraw przyprawą kebab-gyros.
Natłuść olejem naczynie żaroodporne. Wyłóż na jego dnie warstwę z połowy ziemniaków i przykryj połową mięsa. Na nim rozprowadź równomiernie cebulę z ogórkami. Polej połową sosu i posyp połową sera. Wyłóż drugą warstwę ziemniaków i resztę mięsa. Polej drugą częścią sosu i posyp resztą sera.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 30 minut.