Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z szynką to bardzo ciekawe połączenie szynki, ziemniaków i sera – najpopularniejszych i najbardziej lubianych składników, połączonych ze sobą sosem beszamelowym. Danie może być podane także z dodatkiem ulubionej surówki, dzięki czemu zyskuje na świeżości.
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 168
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 198
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 955
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3097
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 286
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 168
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 198
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 955
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3097
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 286
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Szynkę w kostce pokrój w niewielką kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Cheddar zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
W rondelku rozpuść masło. Dodaj cebulę i smaż przez 5 minut do miękkości. Posyp ją mąką i kontynuuj gotowanie przez kolejną minutę, ciągle mieszając. Dodaj mleko, sól i pieprz. Mieszaj do rozpuszczenia mąki i doprowadź do wrzenia. Trzymaj na ogniu do zgęstnienia. Następnie dodaj połowę sera i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmij sos z palnika.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Układaj warstwami na przemian po 1/3 ziemniaków i 1/3 krojonej szynki. Zalej całość sosem serowym.
Szynkę w plastrach pokrój na cienkie paski. Poukładaj je na wierzchu zapiekanki z szynką, tworząc kratownicę. Posyp ją pozostałym serem.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Zapiekankę piecz pod przykryciem przez 75-90 minut, do miękkości ziemniaków. Na 5 minut przed końcem zdejmij przykrycie i zrumień ser.
Zapiekankę wyciągnij z piekarnika i odstaw na 10 minut przed krojeniem, by sos zgęstniał. Danie podawaj na ciepło, w dniu przygotowania lub po podgrzaniu w ciągu następnych 2 dni.