Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka z szynką i brukselką"
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 27
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 27
Składniki
Brukselkę oczyść, ugotuj w osolonej wodzie, osącz. Ryż ugotuj na pół twardo, osącz. Paprykę oczyść i drobno pokrój. Pokrój także szynkę. Oba obsmaż na oleju, ostudź, przypraw. Ser żółty zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Układaj warstwami: najpierw wsyp ryż, potem połóż brukselkę, posiekany por oraz połowę sera.
Rozłóż podsmażoną szynkę oraz paprykę. Wierzch zapiekanki posmaruj majonezem, posyp resztą żółtego sera.
Wstaw żaroodporne naczynie do piekarnika. Zapiekaj 20 minut w temp. 170°C. Podaj na gorąco.
Porcje 4. 60 min. Cena 2,20 zł. Kalorie 274 kcal.
<strong>Anna Góralska z Jabłonowa</strong>Źródło: Takie jest życie