Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z tartych ziemniaków jest łatwa w przygotowaniu, a w dodatku nie musisz się obawiać o to, że warzywa będą twarde. Połącz je z kiełbasą, cebulą, pomidorami i gęstym sosem.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 88
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 88
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Składniki
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zamocz je w zimnej wodzie (tyle, żeby przykryć w całości), dodaj łyżkę soli i zostaw na czas przygotowywania pozostałych składników. Cebulę posiekaj drobno. Kiełbasę pokrój w plastry. Przełóż do miski, dopraw pieprzem, musztardą i papryką słodką w proszku. Wymieszaj. Pokrój pomidory na drobniejsze kawałki.
Śmietankę wymieszaj z jajkami dość energicznie. Posól, dodaj bazylię i natkę pietruszki do smaku. Wymieszaj. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je olejem. Na spód wyłóż połowę ziemniaków. Teraz przykryj je cebulą z kiełbasą. Rozłóż równomiernie pomidory. Ponownie wyłóż ziemniaki. Zalej masą śmietanowo-jajeczną. Wysyp ser tarty.
Włóż zapiekankę z tartych ziemniaków do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza pod przykryciem na 30 minut. Zdejmij pokrywkę i zostaw jeszcze na 15-20 minut.