Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z tartych ziemniaków jest łatwa w przygotowaniu, a w dodatku nie musisz się obawiać o to, że warzywa będą twarde. Połącz je z kiełbasą, cebulą, pomidorami i gęstym sosem.
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 3916
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 172
Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
Odsłon: 431
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 3916
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 172
Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
Odsłon: 431
Składniki
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zamocz je w zimnej wodzie (tyle, żeby przykryć w całości), dodaj łyżkę soli i zostaw na czas przygotowywania pozostałych składników. Cebulę posiekaj drobno. Kiełbasę pokrój w plastry. Przełóż do miski, dopraw pieprzem, musztardą i papryką słodką w proszku. Wymieszaj. Pokrój pomidory na drobniejsze kawałki.
Śmietankę wymieszaj z jajkami dość energicznie. Posól, dodaj bazylię i natkę pietruszki do smaku. Wymieszaj. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je olejem. Na spód wyłóż połowę ziemniaków. Teraz przykryj je cebulą z kiełbasą. Rozłóż równomiernie pomidory. Ponownie wyłóż ziemniaki. Zalej masą śmietanowo-jajeczną. Wysyp ser tarty.
Włóż zapiekankę z tartych ziemniaków do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza pod przykryciem na 30 minut. Zdejmij pokrywkę i zostaw jeszcze na 15-20 minut.