Zapiekanka z tartych ziemniaków jest łatwa w przygotowaniu, a w dodatku nie musisz się obawiać o to, że warzywa będą twarde. Połącz je z kiełbasą, cebulą, pomidorami i gęstym sosem.
Zapiekanka z tartych ziemniaków
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 250 g kiełbasy wieprzowej
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 1 łyżka soli odrobina do sosu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- pieprz do smaku
- odrobina bazylii
- odrobina natki pietruszki
- 100 g sera żółtego tartego
- olej do wysmarowania formy
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 250 g kiełbasy wieprzowej
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 1 łyżka soli odrobina do sosu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- pieprz do smaku
- odrobina bazylii
- odrobina natki pietruszki
- 100 g sera żółtego tartego
- olej do wysmarowania formy

Etapy przygotowania
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zamocz je w zimnej wodzie (tyle, żeby przykryć w całości), dodaj łyżkę soli i zostaw na czas przygotowywania pozostałych składników. Cebulę posiekaj drobno. Kiełbasę pokrój w plastry. Przełóż do miski, dopraw pieprzem, musztardą i papryką słodką w proszku. Wymieszaj. Pokrój pomidory na drobniejsze kawałki.
Śmietankę wymieszaj z jajkami dość energicznie. Posól, dodaj bazylię i natkę pietruszki do smaku. Wymieszaj. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je olejem. Na spód wyłóż połowę ziemniaków. Teraz przykryj je cebulą z kiełbasą. Rozłóż równomiernie pomidory. Ponownie wyłóż ziemniaki. Zalej masą śmietanowo-jajeczną. Wysyp ser tarty.
Włóż zapiekankę z tartych ziemniaków do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza pod przykryciem na 30 minut. Zdejmij pokrywkę i zostaw jeszcze na 15-20 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)



Składniki
- 500 g ziemniaków
- 250 g kiełbasy wieprzowej
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 1 łyżka soli odrobina do sosu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- pieprz do smaku
- odrobina bazylii
- odrobina natki pietruszki
- 100 g sera żółtego tartego
- olej do wysmarowania formy
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zamocz je w zimnej wodzie (tyle, żeby przykryć w całości), dodaj łyżkę soli i zostaw na czas przygotowywania pozostałych składników. Cebulę posiekaj drobno. Kiełbasę pokrój w plastry. Przełóż do miski, dopraw pieprzem, musztardą i papryką słodką w proszku. Wymieszaj. Pokrój pomidory na drobniejsze kawałki.
Śmietankę wymieszaj z jajkami dość energicznie. Posól, dodaj bazylię i natkę pietruszki do smaku. Wymieszaj. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je olejem. Na spód wyłóż połowę ziemniaków. Teraz przykryj je cebulą z kiełbasą. Rozłóż równomiernie pomidory. Ponownie wyłóż ziemniaki. Zalej masą śmietanowo-jajeczną. Wysyp ser tarty.
Włóż zapiekankę z tartych ziemniaków do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza pod przykryciem na 30 minut. Zdejmij pokrywkę i zostaw jeszcze na 15-20 minut.