Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki obiad w meksykańskim stylu - zapiekanka z tortilli, mięsa mielonego, ryżu i czerwonej fasoli. Robi się ją bardzo prosto. Jeśli zapiekankę przygotowujesz w prostokątnym naczyniu, farsz możesz zawinąć w placki tortilli. W okrągłej brytfance lub tortownicy placki możesz przekładać farszem i kroić jak porcje tortu.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 103
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 103
Składniki
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę obierz z brązowych łupin i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Cebulę zeszklij.
Obierz ząbki czosnku, przepuść je przez praskę i przełóż do podsmażonej cebuli.
Przełóż mięso mielone na patelnie. Dopraw je ostrą i słodką papryką, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Paprykę umyj, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Pokrojoną paprykę przełóż na patelnię z mięsem. Składniki podduś.
Czerwoną fasolę odsącz z zalewy. Dodaj do pozostałych składników farszu. Całość wymieszaj i zdejmij z kuchenki.
Ser żółty zetrzyj na tarce i dodaj do farszu razem z ugotowanym ryżem. Składniki wymieszaj.
Placki tortilli nadziej farszem i zwiń w rulon. Następnie przełóż zwinięte tortille do prostokątnego naczynia żaroodpornego.
Do miseczki wlej passatę pomidorową, dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pastę chili oraz zioła prowansalskie. Składniki wymieszaj. Gotowym sosem polej zapiekankę.
Zapiekankę z tortilii wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piecz przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij zapiekankę, posyp ją startym serem i świeżo siekaną natką pietruszki. Następnie wstaw ją jeszcze na 5 minut do piekarnika.
Gotową zapiekankę serwuj na gorąco jako danie obiadowe lub imprezową przekąskę. Smacznego!