Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, lekka i pożywna zapiekanka idealna na obiad lub kolację.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326498
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12095
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16899
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5529
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326498
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12095
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16899
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5529
Składniki
Warzywa rozpakowujemy i podsmażamy na patelni (na odrobinie rozgrzanego tłuszczu).
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie (Al dente).
Przygotowujemy naczynie żaroodporne poprzez posmarowanie go odrobiną oliwy z oliwek.
Warzywa doprawiamy do smaku pieprzem, solą i vegetą.
Przyprawione warzywa wkładamy do żaroodpornego naczynia. Na nie kładziemy ugotowany i odcedzony makaron.
Ze śmietany zmielonego czosnku i pieprzu przygotowujemy sos (mieszamy ze sobą składniki), którym polewamy warzywa i makaron znajdujące się w naczyniu żaroodpornym.
Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na wierzchu.
Pomidorki koktajlowe, płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na pół i również układamy na wierzchu.
Zapiekankę posypujemy świeżą, pokrojoną natką pietruszki. Wkładamy do piekarnika na około 10 minut rozgrzanego do 180 stopni.