Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z wieprzowiną i brukselką

Zapiekanka z wieprzowiną i brukselką

Autor:

Przepisów i artykułów: 567 Ocena: 4967

Dodano:

Odsłon: 1268

Bardzo lubię brukselkę i będę zachęcać innych, ponieważ wspiera układ odpornościowy.

Składniki

  • 1 szynka wieprzowa
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Przyprawa do grosa
  • ½ kg brukselki
  • 2 papryki ( żółta, czerwona)
  • 1 szk. mleka
  • 15 dag sera żółtego
  • Dowolny makaron
  • Pomidorki koktajlowe
  • Cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    2. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju.

  2. 3. Doprawiamy solą oraz przyprawą gyros.

  3. 4. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie.

  4. 5. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju.

  5. 6. Paprykę kroimy w paseczki.

  6. 7. Dodajemy do cebuli.

  7. 8. Następnie oprószyć mąką i zasmażyć.

  8. 9. Dolewamy mleko i chwilę gotujemy.

  9. 10. Makaron układamy na dnie naczynia żaroodpornego.

  10. 11. Na makaron wykładamy mięso.

  11. 12. Na mięsie układamy brukselki.

  12. 13. Polewamy sosem z papryka.

  13. 14. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch zapiekanki.

  14. 15. Układamy pomidorki.
    16. Zapiekamy 20 minut w 180 ̊C.
    17. Danie gotowe.
    18. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 marca Pyszne jedzonko, jakby co, to biorę na rano, bo teraz już za późno ;)
Mniam, mniam brukseleczki, +7 :)
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń