Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z ziemniakami i rybą to proste danie jednogarnkowe, cechujące się kremowym sosem, chrupiącą skórką i delikatnością składników. Ryba pozostaje soczysta i jednocześnie rozpływa się w ustach.
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 1227
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 1227
Składniki
Warzywa obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki umieść w misce i zalej wodą, a po ok. 30 minutach dobrze odcedź i osusz.
Rybę pokrój w duże kawałki i posyp solą oraz pieprzem. Odłóż.
Na dużej patelni rozpuść masło. Dodaj por i czosnek, a następnie smaż przez 3 minuty. Dołóż ziemniaki i dopraw całość do smaku większą ilością soli oraz pieprzu. Ziemniaki należy ugotować al dente.
Wlej białe wino i gotuj całość na wolnym ogniu, aż większość odparuje. Następnie dołóż bulion i gotuj całość przez kolejne 15 minut.
Przenieś połowę zawartości patelni do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Następnie porozkładaj równomiernie rybę i przykryj ją resztą ziemniaków zmieszanych z przekrojonymi na pół oliwkami.
Zalej zapiekankę śmietanką, a następnie posyp wierzch tartym serem.
Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30 minut. Na ostatnie 3 minuty włącz funkcję grilla.
Zapiekankę z ziemniakami i rybą wyjmij i odstaw na 5 minut. Podawaj na ciepło.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.