Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis znalazłam w jednej z gazetek, trochę go po swojemu zmieniłam i wyszło bardzo dobre danie... na pewno będę robić częściej.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4424
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12019
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6835
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5620
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4424
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12019
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6835
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5620
Składniki
Ziemniaki myjemy i wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie. Od chwili zawrzenia wody gotujemy przez ok. 20 minut, odcedzamy i studzimy. Cebule siekamy w większą kostkę, kiełbasę kroimy w plasterki. Brokuły dzielimy na różyczki i wrzucamy na posolony wrzątek. Gotujemy przez kilka minut tak, by ich nie rozgotować ( czas zależy od wielkości różyczek ) i odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy cebulkę na złoto, dodajemy brokuły, chwilkę razem smażymy, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem.
Na dnie naczynia układamy na przemian plastry ziemniaków i kiełbasy, tak, żeby na siebie nachodziły ( jak dachówki ). W ten sposób układamy dwie warstwy, każdą posypujemy przyprawą do ziemniaków, solą ziołową i czosnkiem granulowanym. Na to wykładamy brokuły z cebulką. Na wierzchu układamy jeszcze po jednym rządku ziemniaków i kiełbasy, tak by po środku widać było brokuły, również posypujemy przyprawami.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 200 stopni ) i zapiekamy przez 25 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy ją z pieca i posypujemy startym serem. Do tej zapiekanki doskonale pasuje sosik czosnkowy, który podajemy w osobnej miseczce.