Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4892
Dodano: 22.01.2014
Odsłon: 25929
5-6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Ziemniaki myjemy i wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie. Od chwili zawrzenia wody gotujemy przez ok. 20 minut, odcedzamy i studzimy. Cebule siekamy w większą kostkę, kiełbasę kroimy w plasterki. Brokuły dzielimy na różyczki i wrzucamy na posolony wrzątek. Gotujemy przez kilka minut tak, by ich nie rozgotować ( czas zależy od wielkości różyczek ) i odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy cebulkę na złoto, dodajemy brokuły, chwilkę razem smażymy, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem.
Na dnie naczynia układamy na przemian plastry ziemniaków i kiełbasy, tak, żeby na siebie nachodziły ( jak dachówki ). W ten sposób układamy dwie warstwy, każdą posypujemy przyprawą do ziemniaków, solą ziołową i czosnkiem granulowanym. Na to wykładamy brokuły z cebulką. Na wierzchu układamy jeszcze po jednym rządku ziemniaków i kiełbasy, tak by po środku widać było brokuły, również posypujemy przyprawami.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 200 stopni ) i zapiekamy przez 25 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy ją z pieca i posypujemy startym serem. Do tej zapiekanki doskonale pasuje sosik czosnkowy, który podajemy w osobnej miseczce.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

kasia90 24 stycznia 2014Zgłoś do usunięcia
Super:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 23 stycznia 2014Zgłoś do usunięcia
takie zapiekanki są przepyszne:)3 Kto głosował? | Odpowiedz