Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ze szparagami to bardzo wszechstronne rozwiązanie, które jest idealne na rodzinny stół lub wieczór z przyjaciółmi. Nie masz czasu na zagniatanie ciasta? Użyj gotowego ciasta francuskiego. Kolorowa zapiekanka ze szparagami smakuje wyśmienicie również na zimno i dlatego jest doskonała na piknik lub lunch do pracy.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1433
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 147
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1433
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 147
Składniki
Zacznij od wykonania ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, zimne masło w kawałkach oraz sól. Zagniataj ciasto dłońmi, stopniowo dodawaj zimną wodę. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut. Po tym czasie nasmaruj masłem lub olejem okrągłą, ceramiczną foremkę (ok. 23 cm), wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na placek i wyłóż nim blaszkę, wyklejając także boki. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij i ostudź.
Podczas pieczenia i studzenia ciasta, przygotuj nadzienie. Pokrój szparagi na kawałki. Kilka główek zblanszuj i odłóż do dekoracji. Oczyszczony por przekrój wzdłuż i pokrój w półplasterki. Cukinię zetrzyj na tarce jarzynowej, odciśnij z nadmiaru soku, a umyty brokuł podziel na małe różyczki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż szparagi, aby lekko zmiękły, ale nadal były chrupkie. Dopraw je obficie solą i pieprzem. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę i mleko, po czym dokładnie wymieszaj. Dosyp tarty ser, suszone zioła oraz szczyptę startej kolendry i ponownie wymieszaj. Włóż warzywa na dno upieczonego, kruchego ciasta i zalej kremową mieszanką. Wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na 35 minut i piecz, aż nadzienie się zetnie.
Wyjmij zapiekankę, lekko ostudź, udekoruj główkami szparagów i podawaj. Danie smakuje wybornie na ciepło, ale też na zimno. Kawałki zapiekanki możesz też odsmażyć na maśle.