Jednogarnkowy zapiekany obiad, który łączy w sobie warzywa i mięso
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki
- Ziemniaki 1,5 kg
- Pieczarki 0,5 kg
- Mięso mielone 500 gram
- Kukurydza konserwowa 0,5 puszki
- Pomidor 1 szt.
- Cebula 2 szt.
- Ser w kostce 15 dag
- Jogurt naturalny 100 ml
- Mleko ok. 0,5 szklanki
- Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, oregano, bazylia, czosnek granulowany
Składniki
- Ziemniaki 1,5 kg
- Pieczarki 0,5 kg
- Mięso mielone 500 gram
- Kukurydza konserwowa 0,5 puszki
- Pomidor 1 szt.
- Cebula 2 szt.
- Ser w kostce 15 dag
- Jogurt naturalny 100 ml
- Mleko ok. 0,5 szklanki
- Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, oregano, bazylia, czosnek granulowany

Etapy przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy je. Gdy będą miękkie, odcedzamy i wlewamy do nich mleko. Robimy z nich puree. Połowę ziemniaków układamy równo na dnie naczynia żaroodpornego.
Mięso mielone podsmażamy na patelni i układamy je na ziemniakach.
Cebule obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy ją na rumiano i rozkładamy na mięsie.
Obieramy pieczarki i kroimy je w średniej grubości półplasterki. Wrzucamy je na patelnię, lekko solimy i podsmażamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Na pieczarki wysypujemy kukurydzę. Pomidora myjemy, kroimy w plasterki i układamy na kukurydzy.
Całość posypujemy pieprzem, oregano, bazylią i czosnkiem granulowanym. Wszystko polewamy jogurtem naturalnym i rozkładamy pozostałą część ziemniaków. Na wierzch ścieramy ser żółty na tarce o grubych oczkach. Przykrywamy naczynie.
Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie, aby ser się zapiekł.
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2234

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 29
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2234

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 29



Składniki
- Ziemniaki 1,5 kg
- Pieczarki 0,5 kg
- Mięso mielone 500 gram
- Kukurydza konserwowa 0,5 puszki
- Pomidor 1 szt.
- Cebula 2 szt.
- Ser w kostce 15 dag
- Jogurt naturalny 100 ml
- Mleko ok. 0,5 szklanki
- Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, oregano, bazylia, czosnek granulowany
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy je. Gdy będą miękkie, odcedzamy i wlewamy do nich mleko. Robimy z nich puree. Połowę ziemniaków układamy równo na dnie naczynia żaroodpornego.
Mięso mielone podsmażamy na patelni i układamy je na ziemniakach.
Cebule obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy ją na rumiano i rozkładamy na mięsie.
Obieramy pieczarki i kroimy je w średniej grubości półplasterki. Wrzucamy je na patelnię, lekko solimy i podsmażamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Na pieczarki wysypujemy kukurydzę. Pomidora myjemy, kroimy w plasterki i układamy na kukurydzy.
Całość posypujemy pieprzem, oregano, bazylią i czosnkiem granulowanym. Wszystko polewamy jogurtem naturalnym i rozkładamy pozostałą część ziemniaków. Na wierzch ścieramy ser żółty na tarce o grubych oczkach. Przykrywamy naczynie.
Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie, aby ser się zapiekł.
mmm... chyba zrobiłam się głodna ;)
Uwielbiam zapiekanki. Twoja wygląda bardzo apetycznie :)
Super wygląda,często robię zapiekanki na obiad,w takim wykonaniu jeszcze nie robiłam -)))