Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj kolejna zapiekanka ziemniaczana. Po prostu Misz - masz ale pyszny. Polecam
naczynie żaroodporne, nóż, patelnia, deska do krojenia, łyżka,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1585
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 326
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1585
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 326
Składniki
Ziemniaki obieramy płuczemy, osuszamy, następnie kroimy w plastry i delikatnie oprószamy solą. Cebule po obraniu kroimy w większą kostkę, podsmażamy do zeszklenia na łyżce oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy obrane pokrojone w plastry pieczarki lekko solimy i smażymy około 5 minut po czym dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, po chwili smażenia dodajemy oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w kostkę paprykę oraz plastry ziemniaków. Smażymy około 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w plastry cukinię. Jeszcze chwilkę podsmażamy doprawiając do smaku przyprawami. Zawartość patelni przekładamy do wysmarowanego pozostałą oliwą naczynia żaroodpornego, posypujemy startą mozzarellą i polewamy jogurtem wymieszanym z musztardą, delikatnie mieszamy, zakrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 1,5 godziny. Smacznego
Zapiekanka gotowa do podania.