Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka zapiekanka ziemniaczana, do której można dodać właściwie każde warzywo. Oczywiście można dodać jakąś wędlinę lub mięso, układając je między warstwami jarzyn. Najlepiej smakuje jednak ze śledzikiem ułożonym przy stercie zapieczonych warzyw - i taki smak pamiętam z dzieciństwa. I ten zapach pieczonych ziemniaków... :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14046
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15933
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6427
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14046
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15933
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6427
Składniki
Jarzyny obrać, pokroić w plastry.
Duże naczynie do zapiekania wysmarować oliwą.
W ciepłej wodzie rozpuścić kostki smaku.
W zapiekaczu ukladać warzywa warstwami - na spodzie powinny być ziemniaki, ostatnią warstwę zawsze daję cebulę. Przeważnie jest to jednak tak: ziemniaki - marchewka - pietruszka - buraczki - ziemniaki - cebula - marchewka - pietruszka - buraczki - ziemniaki - cebula. Na zdjęciu widać jeszcze plasterki kiełbasy - dzisiejsze życzenie męża. :)
Całość polać wodą z kostkami, a na wierzchu poukładać plasterki masła.
Przykryć i zapiekać. W piekarniku z termoobiegiem - 1 godzina w 180 stopniach.
Smacznego! :)