Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana bez mięsa to propozycja na obiad albo jako dodatek do dań mięsnych. Proste składniki i łatwe przygotowanie, czyli coś dla zabieganych!
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 738
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1021
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2047
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 738
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1021
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2047
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w plasterki. Dopraw je solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i rozmarynem. Następnie dodaj łyżeczkę miękkiego masła i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Ser cheddar zetrzyj na tarce.
Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż połowę porcji ziemniaków i posyp połową porcji startego sera. Rozłóż drugą porcję ziemniaków i posyp serem.
Teraz przygotuj sos. Śmietankę zagotuj. Dodaj do niej sól i pieprz. Zalej nią przygotowane ziemniaki.
Włóż zapiekankę ziemniaczaną bez mięsa do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza na kolejne 15 minut.