Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto powiedział, że ziemniaki muszą być nudne i nie nadają się na wyjątkowe danie? Dzięki zapiekance ziemniaczanej wege zaserwujesz pyszną, sycącą i pachnącą lasem potrawę dla całej rodziny. Element, który nadaje fantastycznej tekstury daniu jest sos beszamelowy, zapewniający zapiekance wykwintną konsystencję i kremowość. Zapiekanka jest odpowiednia dla wegetarian spożywających produkty mleczne i jajka. W wersji dla wegan można zastąpić mleko krowie roślinnym, żółty ser tofu lub/i płatkami drożdżowymi bez soli. Bułka tarta na wierzchu zapiekanki będzie wspaniałym wykończeniem potrawy. Przepis obejmuje wersję wegetariańską i wegańską ziemniaczanej zapiekanki.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 169
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 169
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj na półtwardo. Możesz także ugotować ziemniaki w mundurkach i później obrać, a następnie pokroić w plasterki (ok. 1 cm). Oczyść kurki, w razie potrzeby opłucz, większe osobniki przekrój na pół. Obierz i drobno posiekaj cebulkę. Rozpuść 1 łyżkę tłuszczu na patelni i podsmaż cebulę, aż stanie się przezroczysta. Dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem, po czym podsmażaj około 5-10 minut. Dodaj posiekaną natkę z pietruszki i zdejmij z ognia.
W rondelku rozpuść 2 łyżki tłuszczu, wlej 400 ml mleka i podgrzewaj. Do miski wlej 100 ml mleka, wbij jajko (w wersji wegańskiej pomiń) i wsyp 2 łyżki mąki. Rozmieszaj zawiesinę. W międzyczasie zetrzyj na tarce 150 g sera lub tofu. Na gotujące mleko wlej mączną zawiesinę i szybko mieszaj, by powstał kremowy sos. Wyłącz ogień, wrzuć ser lub tofu (możesz wsypać także 2 łyżki płatków drożdżowych bez soli) i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne lub ceramiczną foremkę do pieczenia (średnica ok. 25 cm) posmaruj masłem lub oliwą. Na dno naczynia wyłóż 2 łyżki sosu beszamelowego i rozprowadź. Na niego prezłóż porcję ziemniaków i połowę grzybów, zalej połową sosu. Następnie wyłóż resztę ziemniaków oraz kurek i zalej sosem. Wierzch posyp pozostałym serem lub bułką tartą. Możesz zostawić kilka grzybków do dekoracji.
Włóż zapiekankę na ok. 40 minut do pieca nagrzanego do 180°C. Po tym czasie wyjmij zapiekankę, odczekaj 10 minut i dopiero wtedy krój. Lekko przestygłe danie łatwiej się pokroi i pozwoli uzyskać zgrabny kawałek zapiekanki.