Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana wege to szybki i prosty pomysł na obiad z kuchni wegetariańskiej. Klasyczne połączenie ziemniaków, kalafiora i sosu beszamelowego przypadnie do gustu wszystkim – zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Danie świetnie sprawdzi się szczególnie w tygodniu, kiedy nie masz wiele czasu na przygotowanie posiłków. Warto także pokusić się o modyfikację tego dania o inne ulubione warzywa.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 925
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1821
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 925
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1821
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Kalafiora pokrój na mniejsze różyczki i umyj.
Warzywa przełóż do garnka z wodą i ugotuj je w osolonej wodzie przez ok. 7 minut na średnim ogniu. Odcedź.
W rondelku rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj mąkę i usmaż ją do wytworzenia się zasmażki. Wlej mleko i wymieszaj trzepaczką do połączenia składników. Mieszaj, cały czas podgrzewając, do zgęstnienia sosu.
Dopraw sos solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową do smaku. Wsyp połowę obu rodzajów sera i mieszaj do ich całkowitego rozpuszczenia.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Przenieś do niego ziemniaki i kalafior. Zalej składniki sosem i wymieszaj. Wierzch zapiekanki posyp pozostałymi serami. Połóż też cienkie plasterki dwóch pozostałych łyżek masła.
Piekarnik nastaw na 190 st. Celsjusza. Potrawę zapiekaj przez 25-30 minut pod przykryciem do miękkości warzyw. Następnie zdejmij pokrywkę i zapiekaj przez 2-3 minuty do uzyskania złocistego koloru. Zapiekankę ziemniaczaną wege podawaj na ciepło.