Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowity pomysł na obiad
Patelnia, nóż, piekarnik, naczynie żaroodporne, garnek, tarka, deska do krojenia, drewniana łyżka
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 32
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 43
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 278
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 32
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 43
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 278
Składniki
W pierwszej kolejności obierz ziemniaki (dla 2 osób ja obieram zawsze 4 duże ziemniaki). W całości ugotuj je w garnku. Gdy ziemniaki się gotują na patelni wyłóż mielone dopraw je wedlug uznania: solą, pieprzem, bazylią, majerankiem, przyprawą do mielonego i mięsa. Całość podsmaż. W czasie gdy mieso sie smaży Pokrój w paski cebulę czerowną a nastepnie dodaj ją do miesa gdy to bedzie juz wystarczająco usmażone. Całość mieszaj. Następnie pokrój drobno brokuła (ja dla 2 osób zazwyczaj kroję 1/3 średniego rozmiaru brokuła). Gdy mięsa wraz z cebulą ladnie sie podsmaży dolej wody i całość wymieszaj( nie dolewaj za dużo wody aby całość niebyła zbyt rzadka) mieszaj do momentu zagotowania po czym odstaw na bok. Gdy ziemniaki już sie ugotowały pokrój je w paski i wyłóż dno naczynia żaroodpornego. Zostaw jednego ziemniaka do przystrojenia góry zapiekanki. Nastpenie posyp je wcześniej starkowanym serem ( nie całość gdyż wieksza ilość sera pójdzie na samą górę zapiekanki). Dodaj wcześniej odstawione na bok mięso z cebulą i po jego dodaniu posyp je serem. Na sam koniec dodaj pokrojonego drobno brokuła i ułóż pokrojonego w plastry ziemniaka dookoła zaroodpornego naczynia. Tak przygotowana zapiekankę wstaw do piekarnika nastawionego do 180 stopni i zapiekaj do momentu aż ziemniaki na gorze wraz z serem uzyskają ładny podpieczony kolor. I gotowe Smacznego !