Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowity pomysł na obiad
Patelnia, nóż, piekarnik, naczynie żaroodporne, garnek, tarka, deska do krojenia, drewniana łyżka
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1151
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 115
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10606
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1151
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 115
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10606
Składniki
W pierwszej kolejności obierz ziemniaki (dla 2 osób ja obieram zawsze 4 duże ziemniaki). W całości ugotuj je w garnku. Gdy ziemniaki się gotują na patelni wyłóż mielone dopraw je wedlug uznania: solą, pieprzem, bazylią, majerankiem, przyprawą do mielonego i mięsa. Całość podsmaż. W czasie gdy mieso sie smaży Pokrój w paski cebulę czerowną a nastepnie dodaj ją do miesa gdy to bedzie juz wystarczająco usmażone. Całość mieszaj. Następnie pokrój drobno brokuła (ja dla 2 osób zazwyczaj kroję 1/3 średniego rozmiaru brokuła). Gdy mięsa wraz z cebulą ladnie sie podsmaży dolej wody i całość wymieszaj( nie dolewaj za dużo wody aby całość niebyła zbyt rzadka) mieszaj do momentu zagotowania po czym odstaw na bok. Gdy ziemniaki już sie ugotowały pokrój je w paski i wyłóż dno naczynia żaroodpornego. Zostaw jednego ziemniaka do przystrojenia góry zapiekanki. Nastpenie posyp je wcześniej starkowanym serem ( nie całość gdyż wieksza ilość sera pójdzie na samą górę zapiekanki). Dodaj wcześniej odstawione na bok mięso z cebulą i po jego dodaniu posyp je serem. Na sam koniec dodaj pokrojonego drobno brokuła i ułóż pokrojonego w plastry ziemniaka dookoła zaroodpornego naczynia. Tak przygotowana zapiekankę wstaw do piekarnika nastawionego do 180 stopni i zapiekaj do momentu aż ziemniaki na gorze wraz z serem uzyskają ładny podpieczony kolor. I gotowe Smacznego !