Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i kurczakiem

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2160 Ocena: 48043

Dodano:

Odsłon: 2630

Zostały wam ziemniaki z obiadu i kurczak duszony, pieczony bądź smażony? Podpowiemy Wam, jak można w szybki sposób wykorzystać obiad „sprzed”…

Składniki

  • 500 g gotowanych ziemniaków
  • 250 ml mleka
  • 250 g boczniaków
  • 500 g pieczonego kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 g startej mozzarelli
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso oddzielamy od kości.
    Ziemniaki podgrzewamy z mlekiem, robimy puree.
    Boczniaki kroimy w paski.
    Cebulę kroimy w piórka.
    Na maśle smażymy cebulę, dodajemy grzyby i rozgnieciony czosnek. Dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Dodajemy posiekaną natkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Grzyby mieszamy z mięsem.
    Na dno naczynia żaroodpornego układamy farsz drobiowo-grzybowy, posypujemy startą mozzarellą. Na wierzch układamy puree ziemniaczane.
    Całość zapiekamy 40 min w 180°C, pod koniec włączamy termoobieg (na 10 min).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń