Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
takie proste danie na imprezę dla głodomorów ;-)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118042
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8385
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2110
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1532
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118042
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8385
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2110
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1532
Składniki
ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo w osolonej wodzie, studzimy, obieramy i kroimy w dosyć grube plastry
kiełbasę kroimy w kostkę; cebulę obieramy i kroimy w piórka; paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę; pieczarki czyścimy, obieramy i kroimy w plasterki
na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i porządnie rumienimy, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy, aż cebula nam się zeszkli, dodajemy pieczarki, pieprzymy i czekamy, aż odparuje cały płyn, wszystko robimy w dosyć ostrym ogniu
zabieramy się za sos: do śmietany wbijamy jajka, dodajemy starty na dużych ser i dokładnie mieszamy, po czym solimy (ale z umiarem, bo ser jest słony) i dodajemy zioła prowansalskie
w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym układamy warstwę 1/3 ziemniaków na której układamy 1/2 kiełbasy z cebulą i pieczarkami oraz 1/2 papryki, następnie warstwę ziemniaków i znowu kiełbasę i paprykę, na wierzchu układamy ostatnią warstwę ziemniaków, całość polewamy sosem
zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st C przez ok. pół godziny - kiedy już wierzch nam się pięknie zrumieni to danie jest gotowe SMACZNEGO !!!