Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
niskobudżetowy, szybki w przygotowaniu, bardzo smaczny obiad :-)
Ziemniaki należy obrać, umyć pokroić w plastry i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, odcedzić i posypać pieprzem.
Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na małym ogniu na szklisty kolor, pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek. Przełożyć do miseczki. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na patelni na złoty kolor. Odłozyć do miseczki. Kiszoną kapustę odcisnąć, pokroić, przesmażyć krótko na na tej samej patelni, na której smażony był boczek, dodać sól, pieprz, majeranek i paprykę, wymieszać i dusić ok. 5min. na małym ogniu. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do naczynia wlać jogurt, wbić jajka, dodać pieprz oraz sól i zmiksować albo roztrzepać widelcem.
Do naczynia żaroodpornego wykładać warstwami: ziemniaki-kapusta-cebula z czosnkiem-boczek-ser żółty-ziemniaki-kapusta-boczek-cebula z czosnkiem-ser żółty-ziemniaki.
Zalać jajeczna masą, przykryć pokrywką i piec ok. 30-35 min. w temp. 200 st. C.
Smacznego :-)
Łazanki na naszym stole goszczą zazwyczaj w wersji ze słodką kapustą z dodatk...
Odsłon: 19280
Apetyczny pomysł na wykorzystanie zapomnianej kaszanki.
Odsłon: 260
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 138
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 186
Nie musisz odmawiać sobie pysznych przyjemności, tylko dlatego, że jesteś weg...
Odsłon: 54
Wiosna to ulubiony czas na lekkie surówki. Można je jeść bez końca, eksperyme...
Odsłon: 116
Tarta ze szparagami to uosobienie wiosny – chrupiące szparagi, kremowe serowo...
Odsłon: 99
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 138
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 186
Nie musisz odmawiać sobie pysznych przyjemności, tylko dlatego, że jesteś weg...
Odsłon: 54
Wiosna to ulubiony czas na lekkie surówki. Można je jeść bez końca, eksperyme...
Odsłon: 116
Tarta ze szparagami to uosobienie wiosny – chrupiące szparagi, kremowe serowo...
Odsłon: 99
Składniki
Ziemniaki należy obrać, umyć pokroić w plastry i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, odcedzić i posypać pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na małym ogniu na szklisty kolor, pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek. Przełożyć do miseczki. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na patelni na złoty kolor. Odłozyć do miseczki. Kiszoną kapustę odcisnąć, pokroić, przesmażyć krótko na na tej samej patelni, na której smażony był boczek, dodać sól, pieprz, majeranek i paprykę, wymieszać i dusić ok. 5min. na małym ogniu. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do naczynia wlać jogurt, wbić jajka, dodać pieprz oraz sól i zmiksować albo roztrzepać widelcem. Do naczynia żaroodpornego wykładać warstwami: ziemniaki-kapusta-cebula z czosnkiem-boczek-ser żółty-ziemniaki-kapusta-boczek-cebula z czosnkiem-ser żółty-ziemniaki.
Zalać jajeczna masą, przykryć pokrywką i piec ok. 30-35 min. w temp. 200 st. C.
Smacznego :-)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Burgery wołowe z grilla
Dania główne
Bryzol
Dania główne
Chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami
Dania główne
Tarta ze szparagami
Burgery wołowe z grilla
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 28
Bryzol
Obowiązkowa pozycja na stołówkach pracowniczych i barach w czasach PRLu
Odsłon: 406