Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto mój dzisiejszy wynalazek złożony z kilku składników, ale jakże smaczny. Niektórzy mówią, że nie czuć fenkuła w potrawach, albo że jest żylasty. Trzeba wiedzieć albo zdobyć się na odwagę, aby go przyrządzić, a że do odważnych świat należy, spróbowałam swoich sił w przyrządzaniu kopru włoskiego. Naprawdę smaczna zapiekanka, inna w smaku i zdrowa. A przede wszystkim udana!
Naczynie do pieczenia, durszlak, deska i nóż do krojenia, garnek, łyżka drewniana, praska do czosnku, patelnia
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2385
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 75
Polecam.
Odsłon: 972
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2385
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 75
Polecam.
Odsłon: 972
Składniki
Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry.
Zalewamy wodą w garnku i solimy. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie zostawiamy pod przykryciem przez 1-2 minuty.
W tym czasie obieramy i kroimy cebulę w pół plastry, kroimy por, pomidory.
Fenkuły myjemy, odcinamy końcówkę.
Odcinamy część, którą się rozgałęzia i używamy jej do sałatek. Bulwy kroimy w ćwiartki, a następnie w plastry
Wrzucamy na patelnię z łyżką oliwy z oliwek i podsmażamy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, następnie przykrywamy pokrywką
Ziemniaki powinny być już gotowe, więc odlewamy wodę i zostawiamy na durszlaku do ochłodzenia.
W tym czasie układamy pomidory na dnie naczynia, E którym będziemy piec zapiekankę. Używamy oleju w sprayu na wierzch.
Na pomidory kładziemy warstwę cebuli (połowę)
Na cebulę wykładamy całość pora.
Na por wykładamy fenkuł.
Fenkuł przykrywamy resztą cebuli.
Ziemniaki posypujemy wszystkimi przyprawami i potrząsamy durszlakiem ,aby równomiernie się rozłożyły.
Ziemniaki wyładamy na cebulę
Na patelni, na której smażylismy fenkuł rozpuszczamy ser pleśniowy
Dodajemy chili oraz przepuszczony przez praskę czosnek.
Dodajemy śmietanę oraz mąkę i rozsmarowujemy,aby nie powstały kluski. Moja śmietana była gęsta, ale jak mamy rzadką, można mąkę rozrobić ze śmietaną lub do gęstej śmietany dodać troszkę wody.
Dodajemy posiekane piórka fenkuła i mieszamy
Polewamy sosem całość zapiekanki
Posypujemy bułką tartą. Ja trzymam osobno grube grudki bułki tartej swojej roboty specjalnie na zapiekanki, bo wyglądają lepiej niż drobne okruchy. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza na opcji góra -dół.
Po upieczeniu posypujemy następną porcją posiekanych piórek fenkuła.