Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i cukinią"
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1082
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 657
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1201
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 260
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1082
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 657
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1201
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 260
Składniki
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plastry, gotować ok. 5 min w osolonym wrzątku. Gdy będą miękkie, odcedzić, wyłożyć na duży talerz.
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć na patelni na łyżce masła, dodać sól i pieprz.
Do cukinii dodać mascarpone, oprószyć mąką. Zdjąć patelnię z ognia, wbić jajko, wymieszać. Ziemniaki podzielić na 2 części.
Pierwszą rozłożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, rozłożyć masę z cukinii, pokrojonego w kostkę umytego łososia, przykryć ziemniakami, posypać parmezanem. Piec 20 min w 180oC.
Z łososiem świetnie komponuje się koperek. Przed podaniem posyp nim danie. Możesz też skropić je sokiem z cytryny.
ok. 55 minutŹródło: Twoje Imperium