Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 926

Dodano:

Odsłon: 337

Szybka propozycja obiadowa. Usmażyłam talarki z ziemniaków, przełożyłam usmażonym mięsem mielonym, a wierzch posypałam serem żółtym. Zapiekłamt i wyszło pysznie.

Składniki

  • 1 kg. ziemniaków
  • 500 g. mięsa mielonego (miałam szynkę)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego (miałam swojski)
  • sól, pieprz, papryka słodka, bazylia
  • 100-150 g. sera żółtego
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia ziemniaków
  • masło do smażenia cebuli
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i umyć. Pokroić w plastry.
    Usmażyć w głębokim oleju.
    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać drobno pokrojony czosnek.
    Następnie dodać mięso mielone. Podsmażyć. Przyprawić według uznania.
    Wlać przecier pomidorowy. Smażyć, około 10 minut.

  2. Jeśli jest potrzeba, to jeszcze doprawić.
    W naczyniu żaroodpornym, ułożyć warstwę ziemniaków i posolić.
    Następnie, ułożyć warstwę mięsa.
    Ponownie warstwę ziemniaków i znów warstwę mięsa.

  3. Wierzch posypać utartym serem żółtym.

  4. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piec 20-25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń