Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym pod jogurtową pierzynką.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8090
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1168
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9863
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4535
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 544
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8090
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1168
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9863
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4535
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 544
Składniki
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę.Na patelnię wlewamy olej i dodajemy cebulkę,chwilkę smażymy do zeszklenia cebulki.Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu uzyskania brązowego koloru mięsa.Doprawiamy pieprzem,solą,papryką słodką i czosnkiem który przeciskamy przez praskę.Wszystko dokładnie mieszamy,dodajemy pomidory z puszki,mieszamy i podsmażamy jeszcze parę minutek aż woda trochę wyparuje.Odstawiamy. .
Obrane i umyte ziemniaki kroimy w plastry.Pokrojone ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i przyprawiamy solą pieprzem papryka słodką ziołami prowansalskimi i suszonym czosnkiem.Mieszamy aż przyprawy pokryją całe ziemniaki.na ziemniaki wykładamy podsmażone mięso mielone .
A teraz czas na przygotowanie sosu.Do miseczki wlewamy jogurt doprawiamy czosnkiem suszonym,ziołami prowansalskimi,wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.Do takiego sosu dodajemy połowę porcji startego żółtego sera i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.Tak zrobiony sos wylewamy na mięso .Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 190C piekarnika i zapiekamy ok.50-55 min.Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę i posypujemy resztą żółtego sera i ponownie zapiekamy ok.15 min.
Wyjmujemy z piekarnika posypujemy zieleniną -u mnie natka pietruszki,kroimy i zjadamy.SMACZNEGO!!!