Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pomidorami
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pomidorami
Składniki
- Ziemniaki 500 g obranych
- Mięso mielone 500g
- Cebula
- Czosnek 2 ząbki
- pomidory z puszki lub 5 świeżych
- Ser Gouda 200 g
- Olej rzepakowy
- Tymianek 1/3 łyżeczki
- Zioła prowansalskie łyżeczka
- Majeranek 1/2 łyżeczki
- Papryka czerwona słodka mielona łyżeczka
- Sól
- Pieprz
Składniki
- Ziemniaki 500 g obranych
- Mięso mielone 500g
- Cebula
- Czosnek 2 ząbki
- pomidory z puszki lub 5 świeżych
- Ser Gouda 200 g
- Olej rzepakowy
- Tymianek 1/3 łyżeczki
- Zioła prowansalskie łyżeczka
- Majeranek 1/2 łyżeczki
- Papryka czerwona słodka mielona łyżeczka
- Sól
- Pieprz

Etapy przygotowania
- Ziemniaki ugotowań w solonej wodzie na półmiękko. - Po przestudzeniu ziemniaki pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na patelni. Następnie dodać mięso mielone i smażyć przez chwilę -. Dodać pomidory i dusić, aż woda odparuje z pomidorów . - Pod koniec doprawić solą pieprzem, papryką, tymiankiem, majerankiem oraz ziołami prowansalskimi. - Ser zetrzeć na tarce. - Formę do zapiekania wysmarować odrobiną masła lub oleju. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków posypać je 1/4 startego sera. - Kolejno wyłożyć farsz mięsny z pomidorami. Przykryć kolejna warstwą ziemniaków. Posypać pozostałą częścią sera. - Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ( bez termoobiegu) ok 25 minut pod przykryciem. Ostatnie 10 minut piec przez przykrycia.Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
- Polska
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 71

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 925
Ostatnio komentowane przepisy

Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
- Polska
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 71

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 925



Składniki
- Ziemniaki 500 g obranych
- Mięso mielone 500g
- Cebula
- Czosnek 2 ząbki
- pomidory z puszki lub 5 świeżych
- Ser Gouda 200 g
- Olej rzepakowy
- Tymianek 1/3 łyżeczki
- Zioła prowansalskie łyżeczka
- Majeranek 1/2 łyżeczki
- Papryka czerwona słodka mielona łyżeczka
- Sól
- Pieprz
- Ziemniaki ugotowań w solonej wodzie na półmiękko. - Po przestudzeniu ziemniaki pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na patelni. Następnie dodać mięso mielone i smażyć przez chwilę -. Dodać pomidory i dusić, aż woda odparuje z pomidorów . - Pod koniec doprawić solą pieprzem, papryką, tymiankiem, majerankiem oraz ziołami prowansalskimi. - Ser zetrzeć na tarce. - Formę do zapiekania wysmarować odrobiną masła lub oleju. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków posypać je 1/4 startego sera. - Kolejno wyłożyć farsz mięsny z pomidorami. Przykryć kolejna warstwą ziemniaków. Posypać pozostałą częścią sera. - Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ( bez termoobiegu) ok 25 minut pod przykryciem. Ostatnie 10 minut piec przez przykrycia.Smacznego!