Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka jest daniem prostym, które każdy będzie umiał zrobić. Składniki dania można kupić w każdym sklepie i dopasować do swoich potrzeb i smaków. Nadaje się jako danie na obiad jak i kolację. Można zrobić większą porcje którą z powodzeniem można odgrzać na drugi dzień w mikrofalówce. Dodatkiem do zapiekanki może być dowolna surówka lub sałatka ze słoika. Pełna dowolność. U nas najlepiej sprawdza się sałatka z zielonych pomidorów w słodko kwaśne zalewie.
Naczynie żaroodporne, garnek, łyżka łyżeczka, słoik, szklanka, patelnia, łopatka, nóż, waga kuchenna
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9104
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9104
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Ziemniaki obieramy kroimy w plastry grubości 5 mm i gotujemy 5 min w osolonej wodzie. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę a pieczarki w plasterki. Cebulę podsmażamy z mięsem mielonym, dodajemy pieczarki a po kilku minutach paprykę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy trochę solą, pieprzem i cukrem . Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub wykładamy rozciętym na pół rękawem do pieczenia. Mięso i ziemniaki dzielimy na pół i układamy na przemian w naczyniu. Posypujemy startymi wymieszanymi ze sobą serami. Jajka rozstrzepujemy dodajemy śmietanę, wodę, mąkę, przyprawy mieszamy. Proponuję wymieszać wszystko w dużym słoiku. Zakręcić go i wyszejkowac, zapobiega to powstawaniu grudek. Zalewamy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 40 min Po upieczeniu posypujemy posiekanym koperkiem.