Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana z porami to pomysł na sycące danie. Kremowy sos świetnie uzupełnia smak ziemniaków i pora. Z kolei listki mięty dodają świeżego charakteru.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1613
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 1051
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1613
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 1051
Składniki
Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Ugotuj je w osolonej wodzie przez około 10 minut aż lekko zmiękną, ale pozostaną w całości. Odcedź i odstaw.
Przygotuj kurczaka. Filety z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kurczaka na złoty kolor. Odstaw.
Pora oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż na tej samej patelni aż zmięknie, ale się nie zrumieni. Dopraw lekko solą i pieprzem.
Na patelnię dodaj mascarpone. Mieszaj tak długo aż zrobi się gesty sos. Wtedy wlej śmietankę. Duś dalej na niewielkim ogniu. Dodaj natkę pietruszki i posiekane albo porwane w ręku listki mięty.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę plasterków ziemniaków. Na ziemniaki wyłóż całego kurczaka i połowę porcji podsmażonego pora z sosem. Wyłóż ponownie ziemniaki i farsz.
Ser zetrzyj na tarce. Posyp nim zapiekankę ziemniaczaną z porami.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 30 minut do zarumienienia sera.