Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana z porami to pomysł na sycące danie. Kremowy sos świetnie uzupełnia smak ziemniaków i pora. Z kolei listki mięty dodają świeżego charakteru.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1152
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1152
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Składniki
Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Ugotuj je w osolonej wodzie przez około 10 minut aż lekko zmiękną, ale pozostaną w całości. Odcedź i odstaw.
Przygotuj kurczaka. Filety z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kurczaka na złoty kolor. Odstaw.
Pora oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż na tej samej patelni aż zmięknie, ale się nie zrumieni. Dopraw lekko solą i pieprzem.
Na patelnię dodaj mascarpone. Mieszaj tak długo aż zrobi się gesty sos. Wtedy wlej śmietankę. Duś dalej na niewielkim ogniu. Dodaj natkę pietruszki i posiekane albo porwane w ręku listki mięty.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę plasterków ziemniaków. Na ziemniaki wyłóż całego kurczaka i połowę porcji podsmażonego pora z sosem. Wyłóż ponownie ziemniaki i farsz.
Ser zetrzyj na tarce. Posyp nim zapiekankę ziemniaczaną z porami.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 30 minut do zarumienienia sera.