Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na zapiekankę ziemniaczana z pulpetami z mięsa mielonego.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19987
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 600
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7024
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244521
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19987
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 600
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7024
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244521
Składniki
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem, odstawić do wystygnięcia. Jak już ziemniaki wystygną dodać zgnieciony czosnek, oregano, sól, pieprz, odrobine gałki muszkatołowej oraz 2 żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę z dodatkiem odrobiny soli i delikatnie przełożyć do masy ziemniaczanej. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej pokruszonymi płatkami kukurydzianymi (jeżeli nie mamy płatków może być bułka tarta).
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem, odstawić do wystygnięcia. Jak już ziemniaki wystygną dodać zgnieciony czosnek, oregano, sól, pieprz, odrobine gałki muszkatołowej oraz 2 żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę z dodatkiem odrobiny soli i delikatnie przełożyć do masy ziemniaczanej. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej pokruszonymi płatkami kukurydzianymi (jeżeli nie mamy płatków może być bułka tarta).
Mięso mielone przełożyć do miski doprawić solą pieprzem. Dodać jedno jajko, drobno posiekaną cebulę oraz 2 pełne łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych (tutaj również możemy zastąpić bułką tartą). Z masy mięsnej uformować małe klopsiki i obtoczyć je w płatkach. Tak przygotowane pulpety poukładać na masie ziemniaczanej. Całość posypać wiórkami z masła. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 40-50 minut.