Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywania. Taka potrawa jest idealna, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapiekanką ziemniaczaną z rybą można podać z plastrami cytryny i koperkiem, zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1254
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 184
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 480
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 77
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1254
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 184
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 480
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 77
Składniki
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dobrze odcisnąć. Dodać jajko, śmietanę, dobrze przyprawić, wymieszać. Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Rybę obrać ze skóry, pozbawić ości, pokroić w mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny. Prostokątna formę do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie układać kolejno: połowę masy ziemniaczanej, połowę szpinaku, kawałki ryby, resztę szpinaku i resztę masy ziemniaczanej. Każdą warstwę doprawić. Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około godzinę. Po tym czasie zdjąć folię i chwilę zapiekać, aż zapiekanka zarumieni się od góry.
Zapiekankę można posypać tartym żółtym serem.