Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana z serem to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Wystarczy jedynie kilka składników, by przygotować bardzo sycącą i rozgrzewającą potrawę, z której z pewnością nie zostaną żadne resztki.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 220
Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1362
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10097
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 889
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 220
Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1362
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10097
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 889
Składniki
Ziemniaki dobrze umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Włóż je do garnka z osoloną wodą i ugotuj prawie do miękkości. Odcedź je i zostaw do przestygnięcia.
Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Smaż do miękkości, a następnie dodaj bardzo drobno posiekany czosnek. Kontynuuj smażenie przez kolejną minutę.
Na patelnię wsyp mąkę i całość bardzo dobrze wymieszaj. Kontynuuj smażenie przez 1-2 minuty, robiąc zasmażkę. Wlej bulion i mleko. Wymieszaj i gotuj wszystko przez 5 minut, do zgęstnienia sosu.
Zdejmij patelnię z ognia, lekko przestudź i wmieszaj kwaśną śmietanę. Dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż na dnie warstwę ziemniaków i pokryj częścią przygotowanego sosu. Powtarzaj układanie warstw do wykończenia składników. Na wierzchu rozsyp tarty ser.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Zapiekankę ziemniaczaną z serem piecz przez 40-50 minut, do ładnego zrumienienia sera. Danie wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut przed krojeniem. Podawaj po udekorowaniu koperkiem i natką pietruszki.