Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na bezmięsny obiad, nie wymaga dużo pracy, a przy tym jest niesamowicie pyszny - zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, pieczarkami i sosem śmietanowo-serowym. Poniżej przepis dla 4-5 osób na formę o średnicy 26 cm.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44641
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182071
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 234
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44641
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182071
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 234
Składniki
Ziemniaki obrać i ugotować w całości do miękkości, następnie pokroić je w plastry i połowę z nich ułożyć na dnie wysmarowanej olejem formy. Liście szpinaku umyć i przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym lub olejem. Dusić chwilę aż liście zmiękną, następnie dodać pokruszony ser pleśniowy, przeciśnięty czosnek i doprawić solą i pieprzem. Szpinak przełożyć do formy z ziemniakami. Pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na patelni z pokrojoną cebulą. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Pieczarki ułożyć w formie na szpinaku. Następnie przygotować sos. W misce mieszamy tarty żółty ser, pokrojoną mozarellę, jajko i śmietanę, ew. można jeszcze delikatnie doprawić. Połową sosu zalewamy zapiekankę, na górę układamy resztę ziemniaków i całość zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. SMACZNEGO!!!