Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 979

Dodano:

Odsłon: 620

Pomysł na bezmięsny obiad, nie wymaga dużo pracy, a przy tym jest niesamowicie pyszny - zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, pieczarkami i sosem śmietanowo-serowym. Poniżej przepis dla 4-5 osób na formę o średnicy 26 cm.

Składniki

  • ok. 700 g ziemniaków
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 60 g sera pleśniowego
  • 500 g pieczarek
  • 1 dowolna cebula
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 kulka mozarelli
  • 100 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w całości do miękkości, następnie pokroić je w plastry i połowę z nich ułożyć na dnie wysmarowanej olejem formy.

    Liście szpinaku umyć i przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym lub olejem. Dusić chwilę aż liście zmiękną, następnie dodać pokruszony ser pleśniowy, przeciśnięty czosnek i doprawić solą i pieprzem. Szpinak przełożyć do formy z ziemniakami.

    Pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na patelni z pokrojoną cebulą. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Pieczarki ułożyć w formie na szpinaku. Następnie przygotować sos.

    W misce mieszamy tarty żółty ser, pokrojoną mozarellę, jajko i śmietanę, ew. można jeszcze delikatnie doprawić. Połową sosu zalewamy zapiekankę, na górę układamy resztę ziemniaków i całość zalewamy sosem.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń