Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na bezmięsny obiad, nie wymaga dużo pracy, a przy tym jest niesamowicie pyszny - zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, pieczarkami i sosem śmietanowo-serowym. Poniżej przepis dla 4-5 osób na formę o średnicy 26 cm.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6325
Polecam.
Odsłon: 352
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 793
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 354
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6325
Polecam.
Odsłon: 352
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 793
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 354
Składniki
Ziemniaki obrać i ugotować w całości do miękkości, następnie pokroić je w plastry i połowę z nich ułożyć na dnie wysmarowanej olejem formy. Liście szpinaku umyć i przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym lub olejem. Dusić chwilę aż liście zmiękną, następnie dodać pokruszony ser pleśniowy, przeciśnięty czosnek i doprawić solą i pieprzem. Szpinak przełożyć do formy z ziemniakami. Pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na patelni z pokrojoną cebulą. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Pieczarki ułożyć w formie na szpinaku. Następnie przygotować sos. W misce mieszamy tarty żółty ser, pokrojoną mozarellę, jajko i śmietanę, ew. można jeszcze delikatnie doprawić. Połową sosu zalewamy zapiekankę, na górę układamy resztę ziemniaków i całość zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. SMACZNEGO!!!