Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszne zapiekanki z ciasta francuskiego z wołowiną, również przygotuję szybki i aromatyczny sos z awokado. Zapraszam serdecznie na film z przepisem i życzę smacznego.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 11
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 11
Składniki
Zaczniemy od przygotowania sosu. Do średniej miski wrzucamy miąższ awokado, wlewamy sok z cytryny i 50 ml. oliwy, wrzucamy 6 pomidorków, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku, jogurt grecki, sól i pieprz do smaku. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Gotowy sos odstawiamy na chwilkę aby się przerobił, a teraz zajmiemy się farszem. Rozgrzewamy mocno patelnię, wlewamy oliwę, wrzucamy 4 ząbki czosnku pokrojone w grube plasterki, podsmażamy chwilę, następnie dorzucamy cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę, 6 pomidorków pokrojonych na ćwiartki i posiekane papryczki peperoni. Wszystko energicznie mieszamy i podsmażamy aż warzywa delikatnie zmiękną. Następnie dorzucamy tymianek, rozmaryn i mięso mielone, całość mieszamy tak aby mięso nie miało dużych grudek. Na sam koniec do mięsa wlewamy 50-100 ml. śmietanki 30 % i redukujemy, między czasie solimy do smaku i gotowe. Farsz musimy przestudzić, między czasie zajmiemy się ciastem. Przygotujcie sobie blachę i wyścielcie ją papierem do pieczenia. Gotowe ciasto francuskie kroimy na 8 równych prostokątów i przekładamy na blachę. Już teraz na każdy prostokąt nakładamy sterty ser żółty, następnie farsz z patelni i znowu ser żółty. Brzegi zapiekanek smarujemy rozbełtanym jajkiem. Tak przygotowaną blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 210 stopni, góra, dół, bez termoobiegu i pieczemy około 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika, na zapiekanki nakładamy sos, drobno pokrojoną sałatę i paprykę. Gotowe !!! Życzę Wszystkim smacznego i zapraszam serdecznie na film z przepisem.