Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś mam dla Was coś specjalnego – pyszny przepis na zapiekany filet z kurczaka z pesto i mozzarellą. To danie jest idealne na wyjątkowy obiad lub kolację, pełne aromatów i smaku. W kilku prostych krokach pokażę Wam, jak przygotować to wyjątkowe danie, które zachwyci Wasze kubki smakowe. Ten zapiekany filet z kurczaka z pesto i mozzarellą to doskonała propozycja na wyjątkowy obiad, który z pewnością zachwyci Waszych bliskich.
deska do krojenia, miska, nóż, naczynie żaroodporne
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3197
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 176
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 65
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 87
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 75
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3197
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 176
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 65
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 87
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 75
Składniki
Pomidora kroimy w plastry. Odsączoną z zalewy mozzarellę również kroimy w plastry. Piersi z kurczaka rozkrawamy na pół ale nie do końca
Filety otwieramy i posypujemy solą oraz czarnym pieprzem. Następnie na jedną połowę mięsa nakładamy po 3 łyżeczki pesto i dokładnie rozprowadzamy. Na filetach układamy plastry mozzarelli, a na nich plastry pomidora, całość ponownie oprószamy solą i czarnym pieprzem. Na wierzchu układamy liście szpinaku. Zamykamy filety tak, aby nadzienie pozostało w środku i spinamy je wykałaczkami. Wierzch kurczaka posypujemy odrobiną soli, czarnym pieprzem oraz szczyptą papryki. Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, aby nabrały złocistego koloru podczas pieczenia.
Kurczaka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut, z funkcją grzania góra-dół.