Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny smak kalafiora połączony z mięsem mielonym w aromatycznym sosie pomidorowym ,jest idealnym daniem na upalne dni.
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13277
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 476
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9820
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13277
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 476
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9820
Składniki
Kalafiora oczyściłem z liści , opłukałem w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości octu. Obgotowałem 10 minut w osolonej wodzie. Po wyjęciu ostudziłem , wyciąłem kilka różyczek ze środka. Mięso wyrobiłem na jednolitą masę z jajkami , bułką tartą , posiekanym koperkiem , posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. Farszem wypełniłem przestrzenie między różyczkami od spodu oraz środek po wcześniej wyciętych różyczkach. Część , niewielką farszu odłożyłem. Tak przygotowanego kalafiora ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C . Piekłem ok. 15 minut polewając bulionem. Pomidory po sparzeniu obrałem ze skórki , pokroiłem. Dodałem drobno posiekaną cebulę i niewielką papryczkę chilli. Sos dusiłem ok.. 10 minut , potem zredukowałem aż zgęstniał. Kalafior obłożyłem odłożonym farszem , sosem pomidorowym i piekłem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C , polewając sosem.