Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekany kurczak po grecku to danie pełne smaków. Połączenie czosnku, cytryny i oliwy z oliwek jest klasyczne dla rejonu śródziemnomorskiego. Oregano dodaje potrawie przyjemnej ziołowości. Kurczak z tego przepisu wychodzi aromatyczny i wilgotny w środku. Całość jest też dość prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy jedno naczynie, by przyrządzić obiad dla całej rodziny!
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 24
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 24
Składniki
Pałki z kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Natrzyj go solą i pieprzem. Cytrynę podziel na ósemki. Czosnek obierz i podziel każdy ząbek na pół. Pod skórkę kurczaka wciśnij po kawałku cytryny i czosnku, w razie potrzeby dzieląc je na mniejsze cząstki.
Ziemniaki i marchewki umyj i pokrój na małe kawałki o wielkości ok 4-5 cm. Cebulę pokrój na plasterki. Zalej warzywa połową oliwą. Dodaj pieprz i oregano. Wymieszaj. Warzywa przełóż o dużego naczynia żaroodpornego. Na nich ułóż kurczaka. Całość posmaruj pozostałą połową oliwy.
Piekarnik rozgrzej do 220 st. Celsjusza. Danie piecz przez 45-60 minut lub do czasu, aż soki kurczaka będą klarowne lub temperatura wewnętrzna wyniesie 75 st. Celsjusza.
Jeśli kurczak będzie gotowy, a warzywa jeszcze twarde, wyjmij kurczaka z naczynia i owiń go folią aluminiową. Trzymaj go w cieple aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.
Zapiekanego kurczaka po grecku podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Udekoruj siekaną bazylią. Danie najlepiej smakuje z dodatkiem lekkiej sałatki.