Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka makaronowa to dobry pomysł na szybki obiad, a zarazem pewniak na imprezę. Każdy zje ze smakiem zapiekany makaron z kurczakiem i boczkiem i dużą ilością ciągnącej się mozzarelli! Możesz też przygotować wersję dla wegetarian, zastępując mięso warzywami, na przykład brokułem albo kalafiorem.
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 98
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1824
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 207
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6309
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 98
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1824
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 207
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6309
Składniki
Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i przestudź.
Oczyść filet z kurczaka z błonek i chrząstek. Pokrój mięso na niewielkie kawałki. Oprósz przyprawą do kurczaka.
Pokrój boczek w kostkę. Pieczarki opłucz i pokrój na plasterki. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj drobno natkę pietruszki.
Zeszklij cebulę na niewielkiej ilości masła klarowanego. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Zdejmij warzywa z patelni. Dołóż trochę masła i wysmaż na nim pieczarki. Posól pod koniec smażenia.
Przełóż pieczarki do naczynia z cebulą i czosnkiem. Na patelni wysmaż boczek. Pod koniec smażenia dołóż na patelnię kawałki kurczaka. Gdy się zarumienią, połącz mięso z patelni z pieczarkami i cebulą. Wymieszaj wszystkie składniki.
Roztop w rondelku masło. Dodaj do niego mąkę i energicznie wymieszaj. Stopniowo wlewaj do zasmażki mleko (w temperaturze pokojowej), cały czas mieszając powstający w rondelku sos. Gdy zgęstnieje, dopraw go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Lekko przestudź sos i wymieszaj do niego rozkłócone jajko.
Natłuść naczynie żaroodporne. Ułóż w nim warstwami makaron, przekładając go mieszanką podsmażonych składników. Kolejne warstwy oprószaj mozzarellą i natką pietruszki. Całość zalej sosem beszamelowym.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez około 20-25 minut.