Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka makaronowa to dobry pomysł na szybki obiad, a zarazem pewniak na imprezę. Każdy zje ze smakiem zapiekany makaron z kurczakiem i boczkiem i dużą ilością ciągnącej się mozzarelli! Możesz też przygotować wersję dla wegetarian, zastępując mięso warzywami, na przykład brokułem albo kalafiorem.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15514
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15514
Składniki
Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i przestudź.
Oczyść filet z kurczaka z błonek i chrząstek. Pokrój mięso na niewielkie kawałki. Oprósz przyprawą do kurczaka.
Pokrój boczek w kostkę. Pieczarki opłucz i pokrój na plasterki. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj drobno natkę pietruszki.
Zeszklij cebulę na niewielkiej ilości masła klarowanego. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Zdejmij warzywa z patelni. Dołóż trochę masła i wysmaż na nim pieczarki. Posól pod koniec smażenia.
Przełóż pieczarki do naczynia z cebulą i czosnkiem. Na patelni wysmaż boczek. Pod koniec smażenia dołóż na patelnię kawałki kurczaka. Gdy się zarumienią, połącz mięso z patelni z pieczarkami i cebulą. Wymieszaj wszystkie składniki.
Roztop w rondelku masło. Dodaj do niego mąkę i energicznie wymieszaj. Stopniowo wlewaj do zasmażki mleko (w temperaturze pokojowej), cały czas mieszając powstający w rondelku sos. Gdy zgęstnieje, dopraw go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Lekko przestudź sos i wymieszaj do niego rozkłócone jajko.
Natłuść naczynie żaroodporne. Ułóż w nim warstwami makaron, przekładając go mieszanką podsmażonych składników. Kolejne warstwy oprószaj mozzarellą i natką pietruszki. Całość zalej sosem beszamelowym.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez około 20-25 minut.