Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W pochmurne jesienne dni , danie to rozchmurzy nawet mojego męża. Ryż zapiekany z jabłkami z dodatkiem suszonej żurawiny ( opcjonalnie orzechów), pod kołderką ze śmietany z jajkami posypanej grubo wiórkami kokosowymi.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11876
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16154
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5125
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11876
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16154
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5125
Składniki
Ryż wysypać z woreczków i dwukrotnie przepłukać. Wsypać do wrzącej wody i gotować do miękkości. Odcedzić i przełożyć do garnka. Dodać mleka tyle aby ryż był przykryty. Zagotować i wyłączyć palnik. Przykryć i pozostawić do wchłonięcia mleka. Jeśli nie wchłonie całego mleka, to przecedzić , a mleko pozostawić może się przydać w kolejnym etapie,
Jabłka zetrzeć na tarce, dodać cukier, cynamon, cukier wanilinowy, żurawinę. Odstawić aby puściły sok.
Jajka rozbić ze śmietaną lub pozostałym z gotowania mlekiem . Dodać cukier. Formę wysmarować grubo masłem i wysypać bułka tartą. Wyłożyć połowę ryżu. Na wyłożyć jabłka, wylać mieszankę jajek i śmietany ( mleka) ,posypać wiórkami .
Na wiórki położyć kawałeczki masła. A następnie wyłożyć resztę ryżu, wylać pozostałą część jajek , położyć kawałeczki masła i znów , ale tym razem grubo posypać wiórkami.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec aż pięknie zbrązowieje.
Ostudzić , otworzyć formę.
I można kroić i jeść. Tyle zostało na jutro dla córki.