Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W pochmurne jesienne dni , danie to rozchmurzy nawet mojego męża. Ryż zapiekany z jabłkami z dodatkiem suszonej żurawiny ( opcjonalnie orzechów), pod kołderką ze śmietany z jajkami posypanej grubo wiórkami kokosowymi.
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 46
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 50
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 46
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 50
Składniki
Ryż wysypać z woreczków i dwukrotnie przepłukać. Wsypać do wrzącej wody i gotować do miękkości. Odcedzić i przełożyć do garnka. Dodać mleka tyle aby ryż był przykryty. Zagotować i wyłączyć palnik. Przykryć i pozostawić do wchłonięcia mleka. Jeśli nie wchłonie całego mleka, to przecedzić , a mleko pozostawić może się przydać w kolejnym etapie,
Jabłka zetrzeć na tarce, dodać cukier, cynamon, cukier wanilinowy, żurawinę. Odstawić aby puściły sok.
Jajka rozbić ze śmietaną lub pozostałym z gotowania mlekiem . Dodać cukier. Formę wysmarować grubo masłem i wysypać bułka tartą. Wyłożyć połowę ryżu. Na wyłożyć jabłka, wylać mieszankę jajek i śmietany ( mleka) ,posypać wiórkami .
Na wiórki położyć kawałeczki masła. A następnie wyłożyć resztę ryżu, wylać pozostałą część jajek , położyć kawałeczki masła i znów , ale tym razem grubo posypać wiórkami.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec aż pięknie zbrązowieje.
Ostudzić , otworzyć formę.
I można kroić i jeść. Tyle zostało na jutro dla córki.