Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te zawijańce wrocławskie to smakowita pamiątka z ostatnich odwiedzin w stolicy Dolnego Śląska. Były podane na przyjęciu z przyjaciółmi, z którymi nie widzieliśmy się od lat i zrobiły prawdziwą furorę. Omletowe roladki z kremowym nadzieniem z dodatkiem szynki, kukurydzy i korniszonów są jak krótka wycieczka po Rynku – każdy kęs kryje coś innego. Te małe zawijańce to czysta przyjemność! Będą idealne na rodzinne spotkania lub szybką kolację.
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 68
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 68
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Składniki
Wbij jajka do miski, dodaj sól i czarny pieprz. Jeśli preferujesz bardziej urozmaicony smak, dosyp ½ łyżeczki suszonych ziół włoskich. Następnie mocno roztrzep jajka trzepaczką lub ubij mikserem. Ważne, aby masa jajeczna była mocno napowietrzona.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wlej połowę jajecznej masy i usmaż omlet z dwóch stron, aby był rumiany. W powstałej masy otrzymasz 2 omlety. Usmażone omlety odłóż na talerz i zostaw do ostudzenia.
Do miski przełóż serek śmietankowy. Dodaj odsączoną na sicie kukurydzę i pokrojoną w kostkę szynkę. Ogórki posiekaj w drobną kostkę, odłóż na sitko, po czym odciśnij i dodaj do serka. Jeśli masz ochotę na pikantniejszy farsz, dodaj do serka przeciśnięty przez praskę czosnek lub drobno posiekaną cebulkę. Na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj masę.
Ostudzone omlety posmaruj grubą warstwą masy i zwiń je w roladkę. Następnie ostrym nożem pokrój roladki na kawałki o grubości o ok. 3 cm szerokości. Dla pewności możesz spiąć każdą roladkę wykałaczką lub związać szczypiorkiem.
Te zawijańce wrocławskie podawaj od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.