Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspiracja z kuchni tureckiej, z małymi zmianami. Bakłażany są pieczone w piekarniku a potem jest w nich zawijane mięso mielone w którym nie ma jajek, ale kasza manna i mąka ziemniaczana. Mięso i bakłażany po zapieczeniu są mięciutkie i rozpływają się prawie w ustach. W oryginalnym przepisie bakłażany przed zawinięciem smaży się na głębokim tłuszczu, ale wiadomo wsiąkają go jak gąbka.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 240
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 240
Składniki
Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry grubości 1-1,5cm. Plastry włożyć do osolonej wody i pozostawić na około 30 minut. W tym czasie przygotować farsz. Mięso mielone wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, przyprawami, kaszą manną, czosnkiem i natką pietruszki. Farsz wymieszać dokładnie kilka minut. Odstawić do lodówki na godzinę a w tym czasie pieczemy plastry bakłażana.
Bakłażany i paprykę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko pędzelkiem namoczonym w oleju. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250°C piec 10 -15 minut aż warzywa zmiękną.
Gdy bakłażany ostygną zawinąć w nie surowe kotleciki uformowane z farszu. Zawinięte bakłażany ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Z upieczonej papryki zdając skórę zmiksować razem z pomidorami dodać sól i pieprz. Sos dodać do bakłażanów. Zapiekać pod przykryciem około 45 - 60 minut aż sos prawie wyparuje.
Zapiekać pod przykryciem około 45 - 60 minut aż sos prawie wyparuje. Upieczone bakłażany podawać z ryżem.