Do góry

Dania główne Przepis na:

Zawijane drobiowe z pieczarkowym sercem

Zawijane drobiowe z pieczarkowym sercem

Autor:

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 2662

Dodano:

Odsłon: 2385

Jak to się mówi przez żołądek aż do serca. No i właśnie te roladki są tym czymś co powoduje uśmiech na ustach i w sercu. Nie potrzeba czekoladek, świec czy wina. Propozycja na kolację dla ukochanej osoby albo tak Po prostu.

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 0,5 kg pieczarek
  • Pęczek szczypiorku
  • Pół kostki masła
  • Musztarda
  • 3 jajka
  • Bułka tarta
  • Litr oleju rzepakowego
  • Sól
  • Pieprz
  • 5 plastrów sera żółtego
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, drobno kroimy.
    Do garnka wrzucamy 1/4 kostki masła, czekamy aż się rozpuści następnie wrzucamy pieczarki.
    Dusimy na małym ogniu aż zmniejszą swoją objętość i odparuja wodę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
    W między czasie piersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Kroimy na filety wzdłuż. W zależności od piersi z jednej będzie 2 - 3 filety.
    Rozbijamy tłuczkiem dość cienko. Najlepiej użyć do tego folii spożywczej, wtedy nie podziurawimy delikatnego mięsa.
    Szczypiorek drobno siekamy i odstawiamy na bok.
    Tak przygotowane filety najpierw smarujemy musztardą, następnie kładziemy łyżkę pieczarek na to odrobinę masła, pół plasterka sera i na koniec niewielką ilość szczypiorku.
    Zwijamy filet zabijając brzegi tak aby farsz nie wypadł.
    Obtaczamy w jajku później w bułce.
    Smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano.
    Najlepiej smakują gorące gdy po przekrojeniu ze środka wypływa masełko.
    Podajemy z ulubinymi dodatkami.
    Życzę SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń