Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zapiekanka z grochu mung, ale na spokojnie możecie zmienić to na soczewicę ( podobny smak ). Idealnie się na da na lunch do pracy / szkoły bądź na kolacje. Polecam spróbować!
Żaroodporne naczynie, papier do pieczenia, duża miska, garnek
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 915
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1820
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22432
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 915
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1820
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22432
Składniki
Na początku gotujemy 200g kaszy. Ja wybrałam gryczaną, ale każda inne będzie tutaj jak najbardziej pasować. Czas gotowania kaszy od rodzaju. W moim przypadku było to 15 minut:)
Następnie gotujemy groch mung / soczewicę. Obojętne którego składnika użyjecie, smak jest ten sam jedynie kolor będzie inny. Groch mung ma się gotować ok. 10 a soczewica 4 minuty.
Na tarce ścieramy marchewkę oraz cebulę.
Gdy kasza i groch nam się ugotuje, mieszamy z pozostałymi składnikami. Ilość przypraw dodajemy według uznania.
Jeżeli masa odpowiednio się nie klei dodajcie więcej jajek.
Naszą masę układamy do foremki i wsadzamy do piekarnika 200 stopni na 1,5h.
Gdy nasza zdrowa zapiekanka wystygnie, dzielę ją na 4-5 porcji. (tutaj zdjęcie jak wygląda w środku)
Gotowe!