Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zapiekanka z grochu mung, ale na spokojnie możecie zmienić to na soczewicę ( podobny smak ). Idealnie się na da na lunch do pracy / szkoły bądź na kolacje. Polecam spróbować!
Żaroodporne naczynie, papier do pieczenia, duża miska, garnek
Składniki
Na początku gotujemy 200g kaszy. Ja wybrałam gryczaną, ale każda inne będzie tutaj jak najbardziej pasować. Czas gotowania kaszy od rodzaju. W moim przypadku było to 15 minut:)
Następnie gotujemy groch mung / soczewicę. Obojętne którego składnika użyjecie, smak jest ten sam jedynie kolor będzie inny. Groch mung ma się gotować ok. 10 a soczewica 4 minuty.
Na tarce ścieramy marchewkę oraz cebulę.
Gdy kasza i groch nam się ugotuje, mieszamy z pozostałymi składnikami. Ilość przypraw dodajemy według uznania.
Jeżeli masa odpowiednio się nie klei dodajcie więcej jajek.
Naszą masę układamy do foremki i wsadzamy do piekarnika 200 stopni na 1,5h.
Gdy nasza zdrowa zapiekanka wystygnie, dzielę ją na 4-5 porcji. (tutaj zdjęcie jak wygląda w środku)
Gotowe!