Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka duszone to długo gotowane mięso, które po przygotowaniu rozpływają się w ustach.
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 330
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 28921
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 218
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 330
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 28921
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 218
Składniki
Żeberka oczyść, pokrój na porcje z 2–3 kostkami. Delikatnie posól i popieprz, natrzyj ziołami prowansalskimi i odstaw na kilka minut. Jeśli masz czas, wstaw je do lodówki na godzinę.
Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej odrobinę oleju. Obsmaż żeberka z obu stron na rumiano. Zdejmij z patelni i odstaw.
Posiekaj cebulę i obierz czosnek, też pokrój go drobno. Na tej samej patelni, co smażyły się żeberka, podsmaż warzywa. Smaż do zeszklenia.
Do garnka przełóż żeberka, cebulę i czosnek. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej 1 litr gorącej wody, przykryj i duś na bardzo małym ogniu przez około 1,5-2 godziny aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Jeśli to konieczne, co jakiś czas przewróć żeberka.
Pod koniec duszenia (na ostatnie 15–20 minut) dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę słodką oraz sos sojowy. Wymieszaj delikatnie, przykryj i pozwól, by sos się zredukował, a mięso przeszło przyprawami.
Spróbuj sosu i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.