Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i smaczny przepis na żeberka duszone w kapuście kiszonej przygotowywane w piekarniku. Danie jednogarnkowe, które uda się każdemu:)
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 517
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 159
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 517
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 159
Składniki
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki z 1-2 kostkami. Nacieramy solą, pieprzem mielonym, papryką słodką i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy na 2-3 godz. Kapustę kiszoną odciskamy z soku i kroimy. Ja kapusty nie przepłukuję ale jeśli dla kogoś jest za kwaśna można ją przepłukać. Marchew obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy do kapusty. Dodajemy też pieprz ziarnisty, liście laurowe, ziele angielskie. Mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy cienką warstwę kapusty a na niej układamy warstwę żeberek. Przykrywamy kapustą, na niej znów warstwę żeberek i przykrywamy resztą kapusty. Całość zalewamy bulionem warzywnym /ewentualnie wodą/. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C i pieczemy 90 stopni C. Danie możemy podawać z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.