Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka duszone w głębokiej patelni, przyprawione świeżymi ziołami- rozmarynem i oregano. Pyszna propozycja na obiad. Mięso jest kruchutkie, sos wyrazisty-wyśmienity!
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1148
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1148
Składniki
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki tłuszczu i obsmażamy na nim na rumiano ze wszystkich stron mięso, bez cebuli. Do rumianych żeberek dokładamy cebulę, smażymy całość jeszcze kilka minut, aż cebula się podrumieni. Dorzucamy marchew, czosnek, zioła i przyprawy. Następnie zalewamy wszystko szklanką bulionu, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy żeberka do miękkości, czyli około 1,5 godziny. W czasie duszenia mięsa płyn mocno odparowuje, dolewamy więc kilka razy bulion. Gotowe żeberka wyjmujemy na chwilę z patelni. Sos zagęszczamy mąką rozkłóconą z odrobiną wody i przecieramy przez sito. Dodajemy do sosu z powrotem żeberka, lekko podgrzewamy. Ewentualnie doprawiamy na koniec solą i sosem sojowym.
Dodałyśmy do żeberek rozmaryn i oregano, ale można oczywiście dołożyć inne zioła, np. tymianek, lubczyk, majeranek, po prostu ulubione lub takie, które mamy akurat pod ręką. Żeberka z rozmarynem gotowe!